Internet of Things
Institut Rambla Prim de Barcelona

Aquesta és la web dedicada a la Internet of Things de l'Institut Rambla Prim de Barcelona. Aquí proposem un seguit de pràctiques basades en l'entorn d'Arduino utilitzant el xips ESP8266 i ESP32 d'espressif.

Pretenem introduir als alumnes a la IoT, a les connected home, o smart home, a les comunicacions Màquina a Màquina (M2M) , dispositiu a dispositiu (D2D), industria 4.0, smart cities i a la domòtica realitzada amb open source hardware. Està orientada a alumnes de Cicles Formatius de la família Electrcitat-Electrònica, Batxillerat Tecnològic i Tecnologia de l'ESO.

Però què significa IoT? Si ens fixem en que diu la viquipèdia:

Internet de les coses (en anglès, Internet of things, abreujat IoT) és un concepte que es refereix a la interconnexió digital d'objectes quotidians amb internet. Alternativament, Internet de les coses és el punt en el temps en el qual es connectarien a internet més “coses o objectes” que persones. També sol referir-se com la Internet de totes les coses o internet en les coses. Si els objectes de la vida quotidiana tinguessin incorporades etiquetes intel·ligents, podrien ser identificats i gestionats per altres equips, de la mateixa manera que si ho fessin per éssers humans.

Això vol dir que deixem de pensar en ordinadors o telèfons mòbils connectats a Internet, amb l'objectiu de comunicar persones entre elles, per ampliar el concepte a la interconnexió de màquines (coses) amb persones, o bé entre màquines (M2M, Machine to Machine).

undefined

Per tant el concepte d'IoT ve a complementar o substituir el que fins ara hem anomenat domòtica. A més a més al costat d'aquest fenomen i trobem tot el moviment Maker i en especial l'ecosistema creat al voltant del Projecte Arduino.

Això ha permès que moltíssims professionals o aficionats a la tecnologia s'atreveixin a crear coses, i el que és millor, tot això ho comparteixen per tal de que altres puguin fer-ho servir, modificar-ho o millorar-ho. En el fons es tracta d'un treball col·laboratiu sense ànim de lucre que posa la tecnologia a l'abast de tothom. És l'anomenat Open Source Hardware.

undefined

Les plataformes hardware utilitzades a l'Institut Rambla Prim de Barcelona son bàsicament la ESP8266 en el seu format nodeMCU i ESP32.

A més a mes podem afegir els plc Logo! de Siemens, sempre que siguin la versió 0BA7 o 0BA8.

Pel que respecta al software per la programació del microcontroladors, farem servir.

Per crear les interficies d'usuari i les dashboards:

Però n'hi ha molt més per explorar! Aquí tenim una aproximació de les organitzacions implicades amb la IoT:

undefined

Clikeu aquí per veure la imatge amb detall.

Un cop feta la introducció, ja podem passar a instal·lar l'Arduino IDE.